BİBERON ÇÜRÜĞÜ

Geçici dişler olsa bile süt dişleri çocuğunuzun sağlığı için çok önemlidir ve çürüyebilirler. Bebeklerde ve küçük çocuklarda oluşan çürüklere çoğu zaman biberon çürüğü veya erken çocukluk dönemi çürüğü denmektedir. Çocukların yemeklerini çiğnemeleri, konuşmaları ve güzel gülüşlere sahip olmaları için sağlıklı ve güçlü dişlere ihtiyaçları vardır. Süt dişleri alttan gelecek daimi dişler için rehber olmaktadır. Bu yüzden bebeklerin dişlerine iyi bakılmalı ve yıllar sonra gelecek olan daimi dişler için sağlam zemin hazırlanmalıdır.

Biberon Çürüğünün Nedenleri?

Biberon çürüğü genellikle üst ön dişlerde olmasına rağmen diğer dişlerde de görülebilmektedir.

Süt dişlerinin çürümesine neden olabilecek birçok faktör vardır. En önemlisi de bebeğin dişlerinin uzun süre ve sürekli olarak şeker içeren gıda ve içeceklerle temasıdır. Diş çürüğü bebek biberonla uyutulduğu zaman veya ağlayan çocuklara emzik verildiği zaman oluşmaktadır.

Diş çürüğü, bakteri (mikrop) taşıyan anneden babalar veya bebek bakıcısından bebeğe geçen bakteriler tarafından oluşturulmaktadır. Bu bakteriler tükürük yoluyla bebeğe bulaşır. Anne bebeğin kaşığını kendi ağzında yerleştirdiği zaman veya emziğini kendi ağzında temizlediği zaman bakteriler anneden bebeğe taşınmaktadır.

Eğer bebeğiniz yeteri miktarda fluor alamıyorsa diş çürüğüne eğilimi daha fazla olabilmektedir. Güzel haber diş çürüğünün önlebilir olmasıdır:)

Biberon çürüğünün önleme yöntemleri

  • Bebeğiniz için kullandığınız kaşığı veya emziği ağzınıza almayın. Her yemekten sonra bebeğinizin diş etlerini temiz ve ıslak bezle silmelisiniz.
  • Bebeğinizin dişleri sürdükten sonra onları özel bebek fırçası ve minnacık floururlu macunla fırçalayın. Bu işlemi 3 yaşına kadar yapmanız gerekir.
  • 3 yaşından 6 yaşına kadar yine bebek fırçası ve bezelye büyüklüğünde fluorurlu macunla bebeğinizin dişlerini fırçalayın.
  • Çocuğunuz 6-7 yaşına gelene kadar ve diş macununu yutmadığına emin oluncaya kadar fırçalama işlemi boyunca yanında bulunmalısınız.
  • Biberona sadece mama veya süt koyun. Biberona şekerli su, meyve suyu veya başka türlü şekerli içecekler koymayınız.
  • Bebekler uyumadan önce yemeklerini ve mamalarını bitirmelidir.
  • Eğer bebeğiniz emzik kullanıyorsa mutlaka temiz olduğundan emin olunuz – asla şekere veya bala bandırılmış emzik kullanmayın.
  • Çocuğunuzun ilk doğum gününde suyu bardaktan içmeye teşvik edin.
  • En önemlisi sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmasında yardımcı olunuz.

Çocuğunuzun ilk süt dişleri çıktığı zaman mutlaka diş hekimine/pedodonti uzmanına muayene olunuz. Bu muayeneleri her 6 ayda bir yaptırmakta fayda var. Unutmayın ne kadar erken başlarsanız çocuğunuzun o kadar sağlıklı dişleri olur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top