DİŞ TELLERİ NASIL TAKILIR?


Ortodontik tedavi yaptırmaya karar verdiniz. Muhtemelen ilk seanstan itibaren neler yapılacağını merak ediyorsunuz. Sizlere adım adım yapılacakları olabildiğince açıklayıcı bir şekilde yazmaya çalışacağım. İlk önce ağzınızdaki tüm çürük dişlerin tedavisi ve gerekirse diş taşı temizliği yapılacak. Daha sonra ortodontistiniz sizin fotoğraflarınızı ve gerekirse ölçülerinizi alacaktır. Eğer tedavi amaçlı daimi diş çekimi yapılacaksa diş teli takılmadan önce çekim yapılacak. Ve diş teli takmak için hazırsınız. Bu işlem yaklaşık 30-45 dk sürmektedir.

İlk önce dişleriniz kuru bir fırça ile temizlenir. Daha sonra ‘ekartör’ dediğimiz özel ağız açacağı yerleştirilerek işleme başlanır. Doktor ilk önce dişlerin üzerine özel asit sürecektir (Şekil 1).

Dişlerin üzerine mavi asit sürülmüştür.

Şekil 1. Dişlerin asitlenmesi

Asit dişlerinizin üzerinde 15-20 saniye kaldıktan sonra bol su ile yıkanarak dişleriniz kurutulacaktır (Şekil 2). Kurutma işlemi bittikten sonra asitlenen diş yüzeylerine ‘bond’ dediğimiz özel bir malzeme sürülerek ışın cihazı ile sertleştirilecektir. Sonra doktorunuz braketleri dişlerin üzerine teker teker koyarak, pozisyonlarını ayarladıktan sonra ışın cihazıyla yapıştırıcı malzemeyi donduracaktır (Şekil 3).

Asitlenmiş dişlerin üzerinden asit yıkandıktan sonra oluşan tebeşirimsi görüntü

Şekil 2. Dişler kurutulduktan sonra oluşan görüntü

Braketler üst çene dişlerine yapıştırılmış.

Şekil 3. Braketler dişlerin üzerine yapıştırılıyor

Braketleri yapıştırma işlemi bittikten sonra braketlerin üzerine geçirilecek olan diş teli takılacaktır (Şekil 4). Doktorunuz diş telini braketlere metal veya elastik ligatürlerle bağlayabilir. Elastik ligatürler çok çeşitli renklerde olabilmesine karşın metal ligatürler tek renkte (gri) olmaktadır. Eğer braketler kendinden kapaklı tipdeyse elastik veya metal ligatür kullanılmamaktadır.

Braket yapıştırma işlemi bittikten sonra diş telleri takılmıştır.

Şekil 4. Teller takıldıktan sonra

Umarım yeterince açıklayıcı bir şekilde tel takma işlemini yazmışımdır. Eğer aklınıza takılan sorular varsa iletişim kısmından sorabilirsiniz. Sorularınızı severek cevaplarım.

BAND UYGULAMASI

Eğer arka büyük azı dişlerinize ‘band’ dediğimiz yüzük şeklinde küçük apareyler takılacaksa, doktorunuz 1 hafta öncesinden arka dişlerinizin arasına ‘separasyon lastiği’ dediğimiz minik lastikler yerleştirecektir (Şekil 5). Bu lastikler dişler arasında küçük boşluklar oluşturarak ‘band’ın dişe oturtulmasını kolaylaştırmaktadır. Doktorunuz sizi, bandları yapıştırmak için çağırdığı zaman artık dişleriniz arasında küçük boşluklar açılmıştır  (Şekil 6) ve ‘band’lar kolaylıkta dişlerinize yapıştırılır (Şekil 7).

Band yapıştırma uygulaması her hastaya yapılmamaktadır. Sadece özel durumlarda bu uygulama yapılmaktadır.

Üst çenede arka büyük azı dişleri arasında boşluk oluşturmak için takılmış mavi renkli separasyon lastikleri

Şekil 5. Arka büyük azı dişlerinin arasında boşluk oluşturmak için takılmış ‘separasyon lastikleri’

Üst çenede büyük azı dişlerine takılan separasyon lastikleri çıkartıldıktan sonra dişler arasında boşluk oluştuğu görülmektedir.

Şekil 6. Separasyon lastiklerinden bir hafta sonra dişler arasında oluşan boşluklar görünüyor

Üst çenede büyük azı dişlerine yüzük şeklinde band uygulanmıştır.

Şekil 7. Dişlere bandların yapıştırılması