TEDAVİYE YENİ BAŞLAYANLAR


Tebrikler! Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen hem daha iyi bir ağız ve diş sağlığına hem de size daha güzel bir gülümseme estetiğine kavuşturacak olan ortodontik tedaviye başladınız.

Tedaviniz sürecinde size rehberlik etmesi ve dikkat etmeniz gereken bazı konuları size hatırlatması için bu yazıyı dikkatle okumanızı rica ederim.

Ortodontik tedavi ile ilgili 3 ana kural vardır:

  1. Her yemekten sonra ve akşam yatmadan önce DİŞLERİN FIRÇALANMASI gerekmektedir. Fırçalama işlemi ortalama 3 dakika sürmeli ve teller tamamen pırıl pırıl olana kadar devam etmelidir. Tedaviniz süresince ‘’ortodontik diş fırçasına’’ ilave olarak ‘’arayüz fırçası’’ da kullanmanız gerekmektedir. Tedavi sürecindeki yetersiz diş fırçalamanız dişlerin üzerinde GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLMAYAN LEKELERE VE DİŞ ETLERİNİN ŞİŞMESİNE sebep olabilir.
  2. Dişin üzerine yapıştırdığımız ve braket adını verdiğimiz metal parçaların dişten kopmaması için YASAK YİYECEKLERDEN uzak durulması gerekmektedir.
  3. Genellikle 1 hafta sürebilen ALIŞMA DÖNEMİNDE biraz sabırlı olmanız gerekmektedir.

Yasak Yiyecekler

  • KURUYEMİŞLER (kabuklu, kabuksuz tüm kuruyemişler)
  • SERT ŞEKERLER, SERT ÇİKOLATALAR
  • ZEYTİN, ERİK, HURMA, KAYISI, KİRAZ GİBİ İÇİNDE ÇEKİRDEĞİ OLAN YİYECEKLERİN ÇEKİRDEĞİ AĞIZ DIŞINDA ÇIKARTILIP ÖYLE YENECEK
  • KOLA, GAZOZ VE BENZERİ ŞEKERLİ VE ASİTLİ İÇECEKLER
  • GENEL OLARAK ŞEKERLİ VE ASİTLİ İÇECEKLER
  • SAKIZ
  • ELMA, ARMUT, HAVUÇ, DÜRÜM GİBİ GIDALAR ISIRARAK YENMEMELİDİR.

Şeker içerikli gıdalar braketlerinizin kopmasına sebep olmaz ancak dişlerinize zarar verir. Ara sıra sekerli gıdalar tüketebilirsiniz ancak hemen fırçalamanız gerekir. Cola, Gazoz, Fanta vs. gibi asitli içeceklerin tümü dişlerinize daha fazla zarar verir. Dolayısıyla tedaviniz süresince asitli içeceklerden uzak durmanız gerekir.

Diş Fırçalama

Ortodontik diş fırçası, tel tedavisi gören tüm hastalarımız tarafından kullanması gerekmektedir. Fırçalama işlemi her yemekten sonra ve gece uyumadan önce diş macunu ile yapılmalıdır. İlk önce dişler ve braketler yuvarlak fırça hareketi ile fırçalanır, daha sonra braketlerin altı ve üstü, dişlerin çiğneme yüzeyleri ve dile bakan iç tarafları özenli bir şekilde fırçalanır. Aşağıdaki videoda daha açıklayıcı olarak fırçalama işlemini izleyebilirsiniz:

Ortodontik tedavi gören hastalarımızı günde en az iki kere arayüz fırçası kullanması önemlidir. Arayüz fırçasını, dişlerinizi ortodontik fırça ile fırçaladıktan sonra her braketin etrafını hiç plak kalmayacak şekilde kullanmamız gerekir.

Ortodontik hasta mumu diş tellerinin yanak ve dudaklarda yara yaptığı zaman kullanılır. Eğer tedavinin herhangi bir aşamasında yanağınızda veya dudağınızda yara oluştuysa mumdan ufak yuvarlak bir parça alıp yaraya denk gelen metalin üzerine yapıştırabilirsiniz.