PARMAK EMME VE EMZİK KULLANIMI
25 October 2018

SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ

  1. Daimi dişlerin yerleri korurlar

Süt dişleri alttan gelecek olan daimi dişlerin doğru bir şekilde gelişmesine yardımcı olmakta, onların yerini korumakta ve onları doğru pozisyonlara yönlendirmekten sorumludur. Eğer süt dişi düşmesi gereken zamandan önce kaybedilirse arkadaki diş öne doğru yürüyecek ve alttan gelecek olan daimi dişin boşluğu kapanacaktır. Daimi dişin sürme zamanı gelince diş süremeyerek gömük kalacaktır. Bazı süt dişlerinin çocuğun 12-14 yaşlarına kadar ağzında kaldığını unutmayın.

  1. t dişleri çocuğunuzun daha doğal çiğnemesi ve yemesine yardımcı olmaktadır

Bebeğiniz büyüdükçe ve daha sert gıdalar yemeğe başladıkça, nasıl ısırması gerektiğiniz ve gıdaları çiğnemesini öğrenmektedir. 3 faklı süt dişi tipi vardır, her birinin farklı görevi vardır:

  • Keserler – gıdaları kesmeye ve çiğnenebilir daha küçük parçalara ayırmak gibi görevleri vardır
  • Köpek dişleri – gıdaları ezmeye ve parçalamaya yardımcı olan sivri dişlerdir
  • Azı dişleri – büyük arka dişlerdir ve çiğneme, ezme ve öğütme işinde bebeğinize yardımcı olmaktadırlar
  1. Bebeğinizin konuşmasının ve telafuzunun gelişmesine yardımcı olmaktadır

Bebeğinizin dişleri, ağzı ve dudakları hepsi birlikte kelimeleri oluşturmak için çalışmakta ve konuşma yeteneğinin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Dişler, havanın ağız içinden akışını ayarlamakla kelimelerin oluşturulmasına katkıda bulunmaktadırlar. Bebeğiniz belli sesleri, dilinin dişlere farklı yöntemlerle temas ettirerek çıkartmayı öğrenmetkedir.

  1. Çocuğunuzun gülüşünü, kendine güvenini ve sosyal becerilerini etkilemektedir

Hiçbir şey çocuğunuzun mutlu gülüşü kadar özel olamaz! Güçlü, sağlıklı dişlere sahip çocuğunuz daha güzel güler ve kendini iyi hisseder. Sağlıklı ve güzel dişler, diğer çocuklarla oynarken ve sosyalleşirken kendilerine güveni artırmaktadır.

  1. t dişleri çocuğunuzun genel sağlığını ve gelişimini etkilemektedirler

Diş çürüğü ve kaviteler (diş çürümesi sonucu oluşan siyah veya kahverengi boşluklar) miniğinizin canının yanmasına ve hayat kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Eğer tedavi edilmezse enfeksiyon (Evet! Diş çürüğü bir enfeksiyondur) diş etlerine ve komşu dişlere yayılacaktır. Diş ağrısı ve enfeksiyon çocuğunuzun uyumasını, oynamasını, yemesini ve konuşmasını – tüm hayat kalitesini kötü etkileyecektir. Sağlıklı dişlere sahip çocuklar okulda daha başarılılar, arkadaşları ile daha sağlıklı iletişim kurmaktalar ve mental, fiziksel gelişimleri daha üst seviyede olmaktadır.

Unutmamak gerekir ki iyi ağız hijyeni (ağız bakımı) doğumla birlikte başlar. Hatta bebeğin ilk süt dişleri sürmeden önce, her emzirme/yemekten sonra diş etlerini ve damaklarını temiz ıslak bezle silebilirsiniz. Bu işlem, kalan plak veya gıda artığı/süt/mamayı temizleyerek bakterilerin üreme ihtimalini azaltmaktadır. Bu işlem aynı zamanda çocuğa yemekten sonra temizlik yapılması gerektiğini, ilerde fırçalama gerektiğini öğretmektedir.

Doğumla başlayan sağlıklı alışkanlıklar hayat boyu devam eder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *