ORTOGNATİK CERRAHİ


Çoğu zaman kapanış problemleri ve diş çapraşıklıkları sadece ortodontik tedavi ile düzeltilebilmektedir. Bazı durumlardaysa iskeletsel ve dişsel bozukluklar sadece tel tedavisi ile düzeltilemeyecek kadar şiddetli olabilir. İşte bu durumlarda tel tedavisini ortognatik cerrahi yani çene cerrahisi ile desteklemek gerekir.

Çene cerrahisi kulağa korkutucu gelse de son yıllarda gelişmiş tekniklerle hem ameliyat süreleri, hem de ameliyat sonrası iyileşme süreci çok kısalmıştır.

PEKİ ÇENE CERRAHİSİ KİMLERE YAPILMAKTADIR?

Ciddi kapanış problemi, yüz asimetrileri olan hastalar çene cerrahisi için adaydırlar. Çene cerrahisi ile çenelerin önde/geride olması, doğumsal defektler veya asimetrik yüz gibi estetik problemler çözülebilmektedir. Aynı zamanda yanlış pozisyonda olan çenelerin oluşturduğu çiğneme, uyku ve fonksiyonel problemler de çözülmektedir.

Ortognatik cerrahi ile tedavi edilen bozukluklar:
• Açık kapanış
• Alt veya üst çenenin ilerde konumlanması
• Alt veya üst çenenin geride konumlanması
• Obstruktif uyku apnesi
• Ciddi kapanış problemleri
• Yüzde asimetriler
• Alt ve üst dudağın kapanmaması veya zorlanarak kapanması
• Dudak ve damak yarıkları
• Aşırı diş eti görünümü
• Ağız solunumu
• Yüz travması

TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALIYIZ?

Her hastanın ihtiyaçları farklı olabilir. Burada genelleme yaparak işlemlerin nasıl yapıldığına kısaca değineceğim. Ortodontistiniz sizi muayene ettikten ve ortognatik cerrahi olmanız gerektiği kararı alındıktan sonra ilk yapılması gereken tel tedavisine başlamadan önce diş hekimi kontrolünden geçip herhangi bir çürük ve diş eti probleminizin olup olmadığının öğrenmektir. Tüm diş tedavileriniz bittikten sonra tel tedavisine başlamaya hak kazanacaksınız:) Ortodontistiniz tedavi planlamanızı yapmak için sizen çeşitli röntgenler (panoramik, lateral sefalometrik, posteroanterior kafa, el-bilek röntgeni, 3 boyutlu tomografiler, MR görüntüleri) isteyebilir. Ağız içi ölçüleriniz ve fotoğraflarınız alındıktan sonra ortodonti uzmanı elindeki verilerle (röntgen, fotoğraf ve alçı modeller) sizin için tedavi planlaması oluşturacaktır. Bu planlama üst çenede genişletmesi, alt veya üst çeneden diş çekimi veya farklı işlemleri içerebilir. Planlama işi bittikten sonra ortodontik tedavinize başlanır. Yapılan ortodontik tedavi aslında sizi cerrahiye hazırlamak amacıyla yapılmaktadır. Genelde ortognatik cerrahi hastasını ameliyata hazır hale getirmek hastaya göre çok değişkenlik gösterse de 12-24 ay arası sürmektedir. Ameliyata hazır olduğunuz zaman ilk başta çekilmiş olan röntgenler, diş ölçüleri ve fotoğraflar tekrarlanır. Bu sefer ortodontistiniz sizden elde ettiği bu verileri kullanarak sizin için ameliyat planlaması yapacaktır. Bu sırada cerrahtan ameliyat randevusu alınır. Ortodonti uzmanı planladığı hareket miktarlarına uygun olarak ameliyat splinti (kalıp) yapacaktır. Cerrah ameliyatta ortodontistin yapmış olduğu kalıba uygun çeneleri hareket ettirecektir. Yaklaşık olarak 2-4 saat kadar süren ameliyatınız bittikten sonra 1-2 gün hastanede kalacaksınız (bunu kararını cerrah verecektir). Ameliyattan sonra genellikte tel tedaviniz 5-6 ay kadar devam edecektir. Bu sürenin de çok değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.